Sular altında kalan toprakta bulunan 140 bin yıllık insanlık tarihini yeniden yazıyor

Cava Adası Açıklarındaki Fosil Keşfi: Homo Erectus’un Av Hayatı

Cava Adası açıklarında gerçekleştirilen büyük bir inşaat projesi sırasında ortaya çıkan fosil kalıntıları, Endonezya takımadalarının sular altında kalmış bölgelerinden elde edilen ilk buluntuları temsil ediyor.

Yapılan araştırmalar, bu toprakların 140 bin yıl önce sundaland adı verilen ve deniz seviyesi daha düşükken Asya ana karasıyla bağlantılı olan geniş düzlükler olduğunu gösteriyor. Bu dönemde nehirler, balık, kaplumbağa, nehir köpekbalığı, su aygırı ve çeşitli kara hayvanlarıyla doluydu. Karada ise fil benzeri Stegodonlar, su bufaloları ve filler yaşamaktaydı.

Fosiller, Homo erectus’un bu zengin ekosistemde avlandığına dair kesin kanıtlar sunuyor. Erken insan atalarının kaplumbağaları ve büyük baş hayvanları avladığı, bu av stratejisinin modern insanlara özgü olduğu düşünülmektedir.

Homo erectus’un davar benzeri hayvanlara karşı inançlı av stratejisinin, ya kendi kültürlerinde geliştirilen ya da diğer insan türleriyle etkileşimde bulunarak edinilen bir strateji olduğu düşünülmektedir.

Araştırmanın lideri Harold Berghuis, bu av stratejisinin hem bağımsız olarak gelişmiş olabileceğini hem de kültürel bir etkileşim sonucu doğmuş olabileceğini belirtmektedir. Bulgular, Quaternary Environments and Human dergisinde dört ayrı çalışma ile yayımlandı.

Homo erectus, yaklaşık 2 milyon yıl önce Afrika dışına göç eden ilk insan türü olarak kabul edilir. Cava Adası’nda yaklaşık 117 ila 108 bin yıl önce varlığını sürdüren tür, modern insanların bölgeye ulaşmasından 77 bin yıl önceye kadar bölgede yaşamıştır.

2014-2015 yılları arasında Madura Boğazı’nda gerçekleştirilen deniz tabanı taraması sırasında yapılan bu tarihi keşif, liman projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların bir yan ürünüdür. Fosiller arasında Komodo ejderi dahil olmak üzere 36 farklı türe ait 6,372 kalıntı bulunmaktadır. Komodo ejderlerinin, antik çağlarda bu bölgede baskın yırtıcılar arasında olduğu düşünülmektedir.

Related Posts

Afrika ikiye ayrılıyor: Bilim insanları nedeninin buldu

Doğu Afrika’da yer kabuğunun derinliklerinde gerçekleşen büyük bir jeolojik olay, kıtanın adım adım ikiye ayrılmasına neden oluyor. Afrika’nın doğusunda 2 bin millik bir alana yayılan Doğu Afrika Rift Sistemi (EARS), Somali Plakası ile Nubian Plakası arasındaki sınırı oluşturuyor. Bu plakalar her yıl yaklaşık 0.5 santimetre uzaklaşıyor.

Huawei, katlanabilir ekranlı MateBook Fold’u tanıttı

Katlanabilir ekranlı cihazlar konusunda adından söz ettiren Huawei bu sefer de katlanabilir ekranlı dizüstü bilgisayarı MateBook Fold’u tanıttı.

Dijital dönüşümün öncüsü olmak isteyen profesyoneller, 14 Mayıs’taki etkinlikte buluştu

Geleceği dijital dönüşümle inşa etmek isteyen profesyoneller, 14 Mayıs’ta bir araya geldi. Türkiye’nin ilk SAP Gold Partner’ı Nagarro + MBIS, Fairmont Quasar İstanbul’da gerçekleştirdiği “Bulutun Gücüyle Yeni Nesil Dönüşüm” konulu etkinlikte, SAP …

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.