Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umudu

Prof. Dr. İlhan Çetin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Hakkında Uyardı

SCÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. İlhan Çetin, kırsal bölgelerde görülen ve Türkiye genelinde 23 yıldır ölümlere neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Çetin, nisan ayının gelmesiyle birlikte vakaların tekrar arttığına dikkat çekerek, “Özellikle Orta ve Doğu Anadolu Bölgesi illerinde, Sivas, Yozgat, Tokat, Amasya, Giresun, Erzincan, Gümüşhane gibi illerimizde kene ısırma vakaları artmaya başladı. Bu durum KKKA hastalığı vakalarının hem ilimizde hem de çevre illerde arttığını göstermektedir.”

Mayıs ayı itibariyle kene popülasyonunun artmasıyla kene ısırma vakalarının da artabileceğini ve dolayısıyla KKKA hastalığı vakalarında bir artış olabileceğini öngördüklerini belirten Çetin, vatandaşları bu konuda dikkatli olmaya çağırdı. Açık alanda faaliyet gösteren kişilerin bu konuda çok dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çetin, tedbirler hakkında şunları söyledi:

  • Otluk alanlarda dolaşırken pantolon paçalarını çorapların içine sokmak önemlidir.
  • Açık renkli giysiler giymek, kenelerin fark edilmesi açısından faydalıdır.

Prof. Dr. Çetin ayrıca, kene popülasyonunun Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu, Afrika ve Balkanlar gibi bölgelere de yayılmaya başladığını belirterek, “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı bulaştıran kenelerin göçmen kuşlar aracılığıyla farklı bölgelere taşınabildiği unutulmamalıdır” dedi.

Aşı çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Çetin, mRNA teknolojisiyle üretilen aşıların etkisinin daha yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, KKKA hastalığının tedavisinde antiviral ilaçlar kullanıldığını ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilaç geliştirme çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas hastalıklarına yönelik sosyal, ekonomik ve tıbbi desteklerin ele alındığı Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr …

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir” uyarısında bulundu.

1500 bilim insanı Antalya’da kongrede buluştu

Antalya’da bu yıl 1500 bilim insanının katılımıyla 4’üncü düzenlenen “Ulusal Dahiliye Kongresi”nde yapay zekadan kronik rahatsızlıklara kadar birçok önemli konu ele alınıyor. Dahiliye Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Seyit Uyar: “Yapay zeka çok hızlı ilerliyor. Bugün biz de artık yapay zekayı kullanıyoruz, kendimizi bunun dışında tutamayız. Klinikte karar verirken, hastalara yaklaşırken de çok kolay ulaşılabilir, güzel sonuçlar veriyor. Kongrede bunu da önemsedik” açıklamasında bulundu.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.