ABD’nin 36 trilyon dolar borcu ne anlama geliyor ve kime ait?

ABD Ekonomisindeki Ulusal Borç Miktarı Endişe Yaratıyor

Amerika Birleşik Devletleri, dünyadaki en yüksek ulusal borç miktarına sahip ülke olma özelliğini sürdürüyor ve uzun vadeli mali istikrar konusunda endişeler giderek artıyor.

Al Jazeera’nın derlediği habere göre, ABD’de önemli bir kongre komitesi, Başkan Donald Trump‘ın bu hafta içinde Temsilciler Meclisi’nden geçebilecek yeni vergi indirimi tasarısını onayladı. Bu tasarı, 2017 vergi indirimlerini genişletmeyi ve ulusal borca 5 trilyon dolara kadar ekleme yapmayı hedefliyor. Ancak Cuma günü Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürmesiyle endişeler daha da derinleşti.

ABD’nin Kamu Borcu Ne Kadar?

ABD’nin kamu borcu, hükümetin borç verenlere toplamda ne kadar parayı geri ödemesi gerektiğini ifade ediyor. Şu anda 36.2 trilyon dolar seviyesinde olan bu borç miktarı, ülkenin GSYH’nın %122’sini temsil ediyor ve her üç ayda bir yaklaşık 1 trilyon dolar artıyor.

2020’deki pandemi sürecinde borç/GSYH oranı %133’e ulaşan ABD, dünyanın en yüksek borç/GSYH oranına sahip ilk 10 ülkesi arasında yer alıyor.

Amerikan Merkez Bankası’nın yayımladığı grafik de ABD’nin 1970’lerden bu yana borcunun GSYH’ya oranını gösteriyor.

Borç Tavanı ve Sürekli Yükselmesi

Hükümetin harcamaları gelirlerini aştığında oluşan açık bütçe açığı olarak adlandırılır. Bu açığı kapatmak için hükümet daha fazla borçlanmak zorunda kalır ve Kongre’nin onayıyla belirlenen borç tavanı, hükümetin ne kadar borçlanabileceğini sınırlar. Kongre, tavanı yükseltmediği sürece hükümet daha fazla borçlanamaz.

Farklı ABD Başkanları Dönemlerinde Federal Açık

Federal açık, hükümetin bir yıl içinde harcadığından daha fazla para harcaması durumunu ifade eder. Örneğin, Trump döneminde 2020’de COVID-19 salgını sırasında iş kayıplarıyla vergi gelirleri düşerken hükümetin harcama yapması sonucunda açık hızla büyüdü. Eski Başkan Bill Clinton döneminde ise vergi artışları sayesinde federal bir fazla yaşanmıştı.

1960’tan bu yana ABD başkanlarının yönetimleri altındaki ekonomik durumu gösteren grafik aşağıdaki gibidir:

Related Posts

Arıcılara 984,6 milyon lira destekleme ödemesi yapıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni destekleme modeliyle geçen yıl 81 bin 114 bal üreticisine 7 milyon 944 bin 985 arılı kovan için 984 milyon 628 bin 244 lira destekleme ödemesi yaptıklarını bildirdi.

Devletin kasası ceza gelirleriyle doldu!

Para cezalarından rekor tahsilat: Hazine, 2025’in ilk dört ayında vatandaştan 76,3 milyar TL ceza geliri elde etti. Yıl sonunda hedef 245 milyar TL.

Nike’ı yeni tasarım kurtaramadı, o bölümde çalışanları işten çıkaracak

Dünyaca ünlü spor giyim mağazası Nike yeni bir stratejiye geçiyor. Yeni ayakkabı tasarımı konusunda zorlanan Nike, müşterinin düşen ilgisini geri kazanacak yeni bir strateji üzerinde çalışıyor. Spor giyim devi bu kapsamda bazı çalışanlarını işten …

Tüketici güven endeksi açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarının hesaplanması ile ortaya çıkan tüketici güven endeksi verilerin açıklandı. Verilere göre martta 85,9, nisanda 83,9 olarak …

Otomotivde kriz büyüyor: Ford’tan sonra bir otomotiv devi daha sevkiyatı durdurdu

ABD merkezli otomotiv şirketi General Motors (GM), Çin’e ABD’den araç sevkiyatını durduracağını açıkladı. Şirket, bu kararını Çin’e ihracat yapan çalışanlarına ve bayilerine bildirdi. GM, Çin pazarında ABD’den ihraç ettiği araçları yalnızca Durant …

Barış görüşmeleri borsa işlemlerine yansıdı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün akşamki kapanışa göre 127,06 puan arttı. BIST 100 toplam işlem hacmi 107,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 3,08, holding endeksi yüzde 2,22 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran …