Prof. Dr. Ece Ceylan Baba: İş tanımlarını sil baştan yazan yapay zekâdan korkmayın

Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı: Yapay Zekâdan Korkmayın

Coursera tarafından yayımlanan Global Skills Report 2025 üzerine konuşan Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, yapay zekânın sadece bir teknoloji olmadığını, tüm sektörleri dönüştüren bir kaldıraç olduğunu belirtti. Yapay zekânın iş tanımlarını yeniden şekillendirdiğini vurgulayan Baba, bu dönüşümün bir tercih değil, bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Rapora göre, Türkiye’de 2030 yılına kadar 7,6 milyon mevcut iş pozisyonunun dijitalleşme, otomasyon ve yapay zekâ gibi teknolojik gelişmelerle tamamen değişeceği ve yerlerini veri analitiği, yazılım geliştirme, siber güvenlik, yapay zekâ uygulamaları gibi alanlarda uzmanlaşmış bireylerin alacağı 8,9 milyon yeni ve teknoloji odaklı meslek rolünün üstleneceği öngörülüyor.

“Diploma Artık Yeterli Değil”

Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, Global Skills Report 2025 raporunu inceledikten sonra yaptığı açıklamada, yapay zekânın bir teknoloji olmanın ötesinde tüm sektörleri dönüştüren bir güç olduğunu dile getirdi. Baba, günümüzün neredeyse tüm alanlarında veri, otomasyon ve yapay zekâ okuryazarlığının önemli hale geldiğini belirterek, diploma yanında becerinin ve öğrenme isteğinin de önemli olduğunu vurguladı.

“Beceri: Kariyerin Geçer Akçesi”

Geleceğin iş dünyasında adaptasyon yeteneği, sistem düşünme ve öğrenmeyi öğrenme becerisinin teknik yeterlilikten daha önemli hale geleceğini belirten Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, “Yeni çağda başarılı olanlar unvan değil, yetkinlik sahibi olanlar olacak. Beceriler artık kariyerin anahtarı haline geldi” dedi.

Coursera raporuna göre Türkiye’deki bireyler, işletme (%45), teknoloji (%60) ve veri bilimi (%49) alanlarında yeterlilik seviyesine sahip. Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, bu oranların Türkiye’nin dijital dönüşüme açık olduğunu ve bu süreci hızlandırmak için daha fazla desteklenmeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

“Türkiye Toplumsal Bir Uyanış İçerisinde”

Türkiye’den yapılan yapay zekâ eğitimlerine kayıtların son bir yılda %100 arttığını göz önünde bulunduran Prof. Dr. Baba, bu durumu “toplumsal bir uyanış” olarak değerlendirdi. Baba, gençlerin öğrenme hevesinin yüksek olduğunu vurgulayarak, yapay zekânın bir dönüşüm aracı olarak görülmesi gerektiğini sözlerine ekledi. (DHA)

Related Posts

Elon Musk, Tesla’ları sıfır faizle satıyor

Tesla kaybettiği satışları geri kazanmak için teklif çılgınlığına başlıyor.

WhatsApp’ta yeni dönem: Tek tıkla özetleyecek

WhatsApp yeni özellik için düğmeye bastı. Uygulamayı kolaylaştırması beklenen özellik yapay zeka destekli olarak çalışacak.

Otomobilde ÖTV değişimi yasalaştı

Bazı otomobil gruplarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları ve matrah eşikleri yeniden düzenlendi. Fosil yakıtlı ve hibrit araçları kapsayan yasa değişikliğiyle birlikte, motor silindir hacmi ve elektrik motor gücüne göre uygulanacak vergi oranları netleşti. Düzenleme kapsamında bazı kamyonet ve arazi araçlarına da yeni ÖTV oranı getirildi.

Google Keep’te uzun bekleyiş sonlanıyor

Google Keep, 2013 yılında kullanıma sunulduğundan beri temel ama eksik sayılan “not içinde arama” fonksiyonunu nihayet sunmaya hazırlanıyor. Android için yayımlanan 5.25.282.00.90 sürümünde keşfedilen bu özellik, kullanıcıların tek tek notlarda …

46 yıl sonra üretimi durmuştu! Ford’un efsane modeli geri dönüyor

46 yıllık bir serüvenden sonra otomotiv devi Ford, 2023 yılında Fiesta modelinin üretimini durdurmuştu. Otomotiv devi kararını değiştirdi.

Yapay zeka sektörü enerji tüketimini azaltmanın yollarını arıyor

Yapay zeka sektörü enerji tüketimini azaltmanın yollarını arıyor