Doris Herrmann: Türkiye’de kalite güvencesi rekabetçi dünya için zorunlu

Akreditasyon, Eğitim Kalitesini Nasıl Artırır?

ENQA Başkan Yardımcısı ve AQAS Direktörü Doris Herrmann, Haberler.com stüdyosunda Saygı Ünlü’nün sunduğu Bilim Gündemi programına katılarak Avrupa Yükseköğretim Alanı’nda kalite güvencesi politikalarının önemine değindi. Türkiye’de uygulanan akreditasyon zorunluluğundan Avrupa standartlarının geleceğine kadar pek çok konuyu değerlendiren Herrmann, öğrenci merkezli eğitimin önemine vurgu yaptı.

Akreditasyon, Program Kalitesini Yükseltiyor

Akreditasyonun öğrencilere etkisini tartışan Herrmann, “Tüm ulusal ve uluslararası akreditasyon türlerinin amacı eğitim programlarının kalitesini artırmaktır. Harici uzmanlar programları değerlendirir ve geliştirme önerileri sunar. Akredite bir programdan mezun olmanın Avrupa’da tanınmayı kolaylaştırdığını belirtti.

Avrupa’da Otomatik Tanıma Yolunda

Avrupa’da eğitimde tanınmanın artık daha kolay olduğunu belirten Herrmann, “Akredite ve tanınmış bir programdan mezun olanların Avrupa’daki diğer kurumlarca otomatik olarak tanınması hedefleniyor” dedi ve otomatik tanıma için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Türkiye’nin Akreditasyon Yatırımı

Türkiye’de üniversitelere getirilen akreditasyon zorunluluğunu değerlendiren Herrmann, “Türkiye Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun üniversiteleri kalite güvencesi sürecine yönlendirmesinin akıllıca bir adım olduğunu düşünüyorum. Rekabetçi bir dünyada gelişmek ve eğitimi iyileştirmek önemlidir” şeklinde konuştu.

En Çok Başvuru Alan Alanlar

AQAS verilerine göre, Türkiye’de en popüler akreditasyon başvurularının işletme, ekonomi ve hukuk programlarından geldiğini belirten Herrmann, “Toplam başvuruların 85’inin 45’i bu alanlardan. Beşeri bilimler, mühendislik ve sanat daha az başvuru alıyor” şeklinde bilgi verdi.

Öğrenci Odaklı Öğrenme Önemli

Herrmann, Avrupa’da planlanan yeni standart güncellemelerinden bahsederek, “ESG standartlarında öğrenci merkezli öğrenmenin güçlendirilmesi öncelikli olacak” dedi. Öğrencilerin pasif dinleyiciler olmaktan çıkıp, öğrenme süreçlerine aktif katılım sağlamalarının hedeflendiğini belirtti.

Related Posts

Kırgızların 58 milyon dolar borcunu sildik

Türkiye’yi adada ‘işgalci’ ilan eden, KKTC’yi yok sayan Kırgızistan ile ‘Borç Silme Anlaşması’ imzalandı. Muhalefet, “Böyle ilkesiz dış politika olmaz” dedi.

Amedspor’un Altyapı Çalışmaları Hızla Devam Ediyor

Amedspor Başkanı Burç Baysal, altyapı çalışmalarının titizlikle sürdüğünü ve kampın Bolu’da devam ettiğini belirtti.

Köpek Balığı Görüntüsü Dezenformasyon Çıktı

Antalya’da çekildiği iddia edilen köpek balığı videosu Norveç’te kaydedildi, suç duyurusu yapıldı.

İbradı’da Aşure İkramı

İbradı Belediyesi, muharrem ayı dolayısıyla vatandaşlara aşure ikram etti, birlik mesajı verildi.

IDEF 2025’te 1400’den Fazla Firma Katılacak

TSKGV, IDEF 2025’te 1400’den fazla firmanın katılacağını açıkladı; etkinlikler ve hazırlıklar sürüyor.

Fethiye ve Marmaris’te Uyuşturucu Operasyonu

Muğla’da düzenlenen operasyonda 5 uyuşturucu şüphelisi tutuklandı, silah ve uyuşturucu ele geçirildi.