Bilim insanları, Alzheimer hastalığını kan tahliliyle erken teşhis için çalışıyor

Erzurum Teknik Üniversitesi Akademisyenleri Alzheimer Hastalığının Erken Teşhisi İçin Çalışıyor

Erzurum Teknik Üniversitesi’nde görevli 3 akademisyen, TÜBİTAK desteğiyle Alzheimer hastalığının erken teşhisi için çalışmalarını sürdürüyor.

ETÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Enes Arslan, Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Selvitopi ve Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aydemir, TÜBİTAK’a sundukları “Alzheimer hastalığının erken teşhisi için Agregasyon-İndüklenmiş Florasan (AIE) probların geliştirilmesi” projesiyle destek almaya hak kazandılar.

Projesi onaylanan ve TÜBİTAK’tan destek alan ekip, kan tahliliyle Alzheimer hastalığının erken teşhisini sağlamayı amaçlıyor.

Doç. Dr. Arslan, yıllardır Alzheimer ve parkinson hastalıklarında potansiyel ilaçlar üzerine araştırmalar yaptıklarını belirterek, mevcut ilaçların hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını ancak hastalığı iyileştiremediklerini vurguladı.

Arslan, hastalığın erken teşhisi konusunda yapılan çalışmaların önemine dikkat çekerek, “Alzheimer hastalığının erken teşhisini sağlayarak tedavi edilebilir hale getirebiliriz.” dedi.

Ekip, kandan alınan örneklerle Alzheimer hastalığını tespit edebilmeyi hedefliyor. Bu sayede beyinden görüntü almadan, basit bir kan testiyle hastalığın erken teşhis edilmesini sağlayabileceklerini belirtiyorlar.

Arslan, deneysel çalışmaların başladığını ve Alzheimer hastalığının erken teşhisi konusundaki araştırmalarının ilerlemekte olduğunu ifade etti.

Related Posts

Tarihi keşif: İlk kez bu kadar küçük bir ötegezegen keşfedildi

İnsanlık, evrenin derinliklerinde yepyeni bir gezegen keşfine tanıklık etti. James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Dünya’dan sadece 111 ışık yılı uzaklıktaki genç bir yıldızın çevresinde, şimdiye kadar doğrudan görüntülenen en küçük ötegezegeni ortaya çıkardı.

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.

Bir bakteri kadar hafif, atom kadar küçük… Bilim insanları uyardı: Herkesin evinde olabilir

Evrenin en gizemli yapılarından olan kara delikler, sadece uzak galaksilerde değil, doğrudan evimizin içinden bile geçiyor olabilir. Bilim insanlarına göre, “ilksel kara delikler” olarak adlandırılan mikroskobik kara delikler, karanlık maddenin gizemini çözmede kritik bir rol oynayabilir.

Yeni PlayStation el konsolu için önemli iddialar ve tüm detaylar

Sony’nin yeni taşınabilir el konsolunun PS5 oyunlarını düşük güç modunda çalıştırabileceği iddia ediliyor. Peki bu ne anlama geliyor?

Apple, iPadOS 26’yı tanıttı

Apple, WWDC 2025 etkinliğinde iPad için geliştirdiği yeni işletim sistemi iPadOS 26’yı resmi olarak duyurdu. Yeni sürüm, iPad’i yalnızca bir tablet değil, çok daha güçlü ve çok yönlü bir çalışma aracı haline getiriyor. Apple’ın açıklamasına göre, bu güncelleme hem profesyonel kullanıcılar hem de günlük kullanıcılar için büyük yenilikler içeriyor.

Kurşun altına dönüştü! Büyük Hadron çarpıştırıcısı’nda nükleer mucize:

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) bünyesindeki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC), bilim dünyasında çığır açan bir başarıya imza attı. Yüzyıllar boyunca simyacıların hayalini süsleyen kurşunu altına dönüştürme fikri, LHC’nin ALICE (A Large Ion …