Talep de başarı da yok ama siyasal iktidarın kaynakları hep imam hatiplere akıyor: Ayrıcalık bitmiyor!

Siyasal iktidar, uzun süredir imam hatip okullarına olan ilginin azalmasıyla başa çıkmaya çalışıyor. Aileler arasında, çocuklarının iyi bir gelecek sağlamak için bu okullara gitmelerinin önemli olduğu algısı yaratılmaya çalışılıyor. Bu amaçla, okulların adlarına “Anadolu” ekleniyor. Ayrıca, “proje okul” olarak nitelendirilmeleri sağlanıyor. Bununla da yetinilmeyerek, bu okullar sınav yaparak ve öğrencilerini “seçerek” alıyorlar.

“Proje imam hatip ortaokulları”na öğrenci alımı için düzenlenen sınavların sonuçları, bu okulların resmi internet sitelerinde yayınlandı. Velilere gösterilen büyük ilgi nedeniyle yazılı mesajlarda, teşekkür edildi ve bu okullara kesinlikle sınavsız öğrenci alınmayacağı vurgulandı.

Bir okulun web sitesinde, “Burada, 10 yaşındaki çocuklarımızın hakları söz konusudur ve başarılı olanlar sadece kendi emekleri ve haklarıyla bu okula kayıt hakkı elde etmişlerdir. Bu konuda dikkatli olunmalı ve sonuca saygı duyulmalıdır. Başka bir seçeneği düşünenlerle ilgili yasal işlem başlatılacaktır” denildi.

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

Proje lise ve ortaokul uygulamalarının, kamunun her vatandaşa eşit eğitim ve hizmet imkanı sunma iddiasına ve milli eğitim temel kanununda belirtilen “genellik ve eşitlik” ilkesine aykırı olduğunu belirten eğitim uzmanı Alattin Dinçer, “Eğitim bir kamu hizmetidir. Özel ortaokullar hariç, genel ve imam hatip ortaokulları kamu okuludur. Devlet, bu okullar arasında hizmet sunumunda ayrım yapmamalıdır” dedi.

Siyasal iktidarın özellikle Anadolu imam hatip liseleri ve imam hatip ortaokulları lehine ayrımcı bir tavır sergilediğine dikkat çeken Dinçer, şunları söyledi:

“Bu tavrın, ailelerde çocuklarının sadece bu okullarda okuyarak ikbal ve geleceklerini sağlayabileceği algısının oluşmasına ve tercihlerinde etkili olmasına neden olduğunu gözlemliyoruz. Eğitimde, belirli bir gruba veya zümreye ayrıcalık tanımak ve okulları ayrıştırmak, eğitimde fırsat eşitliğinin daha da zayıflamasına sebep olabilir.

Standart sınavların dördüncü sınıflara kadar inmesi, eğitimde çürüme ve bozulmanın kapısını aralar. Dünya genelinde sınavsız eğitim hedefine yönelirken, 4. sınıftan itibaren çocukları sınava tabi tuttuğumuzda ortaya çıkacak endişeler, ruhsal sağlık sorunlarına yol açabilir ve buna izin verilmemelidir.”

Related Posts

TUS ek tercih işlemleri başladı mı? TUS ek tercih işlemleri ne zaman bitiyor? TUS ek tercih işlemleri nasıl yapılır?

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) ek tercih dönemi, ÖSYM tarafından yapılan duyuru sonrasında başladı. Peki, TUS ek tercih işlemleri başladı mı? TUS ek tercih işlemleri ne zaman bitiyor? TUS ek tercih işlemleri nasıl yapılır?

Aşure Günü ne zaman başlar ve biter 2025? Hicri takvime göre Muharrem’in 10. günü ne zaman?

Aşure günü ne zaman, sorusu 2025 Diyanet dini günler takvimi ile yanıt buldu. Paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olan aşure dağıtımları, aşure günü ile beraber gerçekleşecek. Dini kaynaklara göre muharrem ayının 10. günü oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir. Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir. Peki, aşure günü ne zaman, hangi tarihte? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.

Ertuğrul Özkök: 40 yıl önce “Sen Ağlama” diyen Sezen, bu sabahtan beri “Sen Ağla” diyor

Ertuğrul Özkök: 40 yıl önce “Sen Ağlama” diyen Sezen, bu sabahtan beri “Sen Ağla” diyor

ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES/2 sınav giriş yerleri açıklandı mı?

2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın (ALES/2) ikinci oturumu için geri sayım başladı. Peki, ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES/2 sınav giriş yerleri açıklandı mı?

TEDÜ Ankara’daki vakıf üniversiteleri arasında yine birinci oldu

Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında dünya genelindeki üniversitelerin değerlendirildiği 2025 Etki Sıralaması açıklandı. TEDÜ, Ankara’daki vakıf üniversiteleri arasında yine zirveye yerleşirken, Türkiye’deki tüm üniversitelerde ise 31. oldu. “Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar” hedefinde ise dünyanın ilk 200 üniversitesi arasında yer aldı.

e-Okul ne zaman kapanıyor? Yaz tatili öncesi heyecanlı bekleyiş başladı! İşte e-Okul ekranının kapanış tarihi

E-Okul giriş ekranı 2025, velilerin son günlerde sıklıkla ziyaret ettiği internet sitesi oldu. MEB e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi’nin ne zaman kapatılacağı karnelerin alınmasına kısa süre kala merak ediliyor. 2025 yılında e-Okul sistemi, eğitim ve öğretim yılının sona ermesiyle birlikte belirli tarihlerde kapanacak. Öğretmenler, dönem sonu yoğunluğu ve karne basım süreçleri nedeniyle not girişlerini belirli sürelere kadar tamamlamak zorunda. Öğrenciler ve veliler, notlar, devamsızlık bilgisi ve diğer eğitim bilgilerine karne alana kadar e-Okul üzerinden erişim sağlayabilecekler. Peki, e-Okul ne zaman kapanacak, not girme işlemi hangi gün bitecek?