Vakıf üniversitelerinde zam krizi: Kayıt ücretleri öğrencileri zorluyor!

Bazı vakıf üniversiteleri, 2025-2026 öğretim yılında kayıt yenileme ücretlerini önemli ölçüde artırdı. Yüzde 50 burslu hemşirelik programında öğrenim gören bir öğrencinin yıllık eğitim ücreti 205 bin liradan 370 bin liraya yükseltildi. Bankacılık bölümünde okuyan bir öğrencinin ücreti 80 bin liradan 150 bin liraya, endüstri mühendisliği bölümündeki ücret ise 130 bin liradan 210 bin liraya çıkarıldı.

Türkiye genelinde, meslek yüksekokulları da dahil olmak üzere toplam 79 özel üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerde 800 binden fazla öğrenci eğitim görmektedir. Ancak vakıf üniversitelerindeki yüksek oranlı ücret artışları nedeniyle birçok öğrenci kayıt yenilemekte zorluk çekmektedir.

TAKSİT SAYISI AZALDI

Temmuz 2024’te yayımlanan YÖK kararına göre, özel üniversitelerin ücret artışlarında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 12 aylık ortalamasını aşmamaları ve bu artışları resmi internet sitelerinde duyurmaları gerekmektedir. Ancak bazı üniversiteler, ekonomik sebeplerle yüzde 100’e varan artışlar yaparak bu sınırı aşmaktadır.

Eğitimciler, yapılan zamların öğrencilerin eğitim haklarını engellediğine dikkat çekerken, öğrenciler de barınma gibi ek masraflardan kaçınmak için tercih ettikleri vakıf üniversitelerinde eğitim almaya devam etmekte güçlük çektiklerini belirtmektedir. Bazı öğrenciler eğitimlerine ara verme veya kredi çekme düşünürken, bazıları ise kayıt yaptıramayacaklarını ifade etmektedir.

Diğer yandan, bazı vakıf üniversiteleri erken kayıt ödemelerinde taksit sayısını azaltmıştır. Sekiz taksit imkanı altıya indirilen kurumlara rastlanmaktadır.

Related Posts

ABD’nin 36 trilyon dolar borcu ne anlama geliyor ve kime ait?

ABD dünyadaki en yüksek ulusal borca sahip olan ülke ve bu borcun dörtte biri diğer ülkelere ait

Arıcılara 984,6 milyon lira destekleme ödemesi yapıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni destekleme modeliyle geçen yıl 81 bin 114 bal üreticisine 7 milyon 944 bin 985 arılı kovan için 984 milyon 628 bin 244 lira destekleme ödemesi yaptıklarını bildirdi.

Devletin kasası ceza gelirleriyle doldu!

Para cezalarından rekor tahsilat: Hazine, 2025’in ilk dört ayında vatandaştan 76,3 milyar TL ceza geliri elde etti. Yıl sonunda hedef 245 milyar TL.

Nike’ı yeni tasarım kurtaramadı, o bölümde çalışanları işten çıkaracak

Dünyaca ünlü spor giyim mağazası Nike yeni bir stratejiye geçiyor. Yeni ayakkabı tasarımı konusunda zorlanan Nike, müşterinin düşen ilgisini geri kazanacak yeni bir strateji üzerinde çalışıyor. Spor giyim devi bu kapsamda bazı çalışanlarını işten …

Tüketici güven endeksi açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarının hesaplanması ile ortaya çıkan tüketici güven endeksi verilerin açıklandı. Verilere göre martta 85,9, nisanda 83,9 olarak …

Otomotivde kriz büyüyor: Ford’tan sonra bir otomotiv devi daha sevkiyatı durdurdu

ABD merkezli otomotiv şirketi General Motors (GM), Çin’e ABD’den araç sevkiyatını durduracağını açıkladı. Şirket, bu kararını Çin’e ihracat yapan çalışanlarına ve bayilerine bildirdi. GM, Çin pazarında ABD’den ihraç ettiği araçları yalnızca Durant …